Het kiezen van een Natuurbegraafplaats

Een plek die goed voelt

Het kiezen van een laatste rustplaats voor uzelf of een dierbare is een heel persoonlijke beslissing. Misschien geeft u de voorkeur aan een plek met een open uitzicht, of misschien kiest u liever een plek in de nabijheid van een boom. Ik raad aan om rustig door het natuurgebied van de Natuurbegraafplaats te wandelen, zodat u zelf kunt ervaren welke plek voor u goed voelt. Veel natuurbegraafplaatsen organiseren wandelingen en inloopdagen. Dit biedt de kans om kennis te maken met natuurbegraven en al uw vragen te stellen aan een medewerker.


Wat is een Natuurbegraafplaats?

Op een Natuurbegraafplaats liggen de graven in een natuurlijke omgeving, zoals een bos of landgoed. Er is vaak meer ruimte dan op een traditionele begraafplaats, en natuurbegraafplaatsen hebben ‘eeuwige’ grafrechten. Dit betekent dat de natuur behouden blijft, of er zelfs nieuwe natuur kan ontstaan. Door te kiezen voor natuurbegraven, draagt u bij aan de instandhouding van een gezonde natuur.


Duurzaam begraven

Mensen kiezen steeds vaker voor een natuurgraf vanwege de natuurlijke omgeving en de rustige sfeer. Dit type begrafenis sluit vaak aan bij een duurzame levensstijl. Bij natuurbegraven worden alleen afbreekbare materialen gebruikt, zoals kisten en opbaarplanken van ongebleekt katoen, linnen of zijde. Synthetische materialen zoals nylon zijn niet toegestaan. De kleding van de overledene moet eveneens van duurzame materialen zijn.


Cremeren en natuurbegraven

Zelfs wanneer u kiest voor crematie, kunt u een natuurgraf reserveren. De as van de overledene wordt minimaal een maand bewaard in het crematorium en kan daarna worden opgehaald. Nabestaanden kunnen de as vervolgens begraven op een rustplaats in de natuur, wat zorgt voor een bijzondere en gedenkwaardige plek die altijd bezocht kan worden. De urn moet ongebakken zijn of gemaakt van andere duurzame materialen die in de grond kunnen composteren.


Voor altijd verbonden: De voordelen van natuurbegraven

Natuurbegraven biedt verschillende voordelen:

  • Milieuvriendelijk: Geen grafbedekking, geen grafsteen, en geen grafonderhoud.

  • Zelf je plekje uitzoeken: U kunt zelf een plekje uitkiezen in het natuurgebied.

  • Verbetering en ontwikkeling van natuur: Natuurbegraafplaatsen dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe natuur.

  • Maximale privacy: Een stille, harmonieuze rustplaats waar u ongestoord kunt rouwen.

  • Persoonlijke invulling: U kunt de uitvaart en het afscheid volledig naar wens invullen.

  • Verbondenheid met de natuur: Ook bij leven kunt u verbonden blijven met de plek.

  • Inspirerende en rustgevende omgeving: Een plek om tot rust te komen, te bezinnen en te genieten van de natuur.

  • Royale afstand tussen graven: Ruimte en privacy zijn gegarandeerd.

  • Kostenbesparing: Natuurbegraven is vaak goedkoper dan traditioneel begraven, omdat er geen grafsteen, grafbedekking, of grafonderhoudskosten zijn.

  • Eeuwige grafrust: Het graf blijft behouden in de natuur, zonder de verplichtingen van traditionele grafrechten.


Kan ik mijn dierbare laten opgraven en herbegraven op de Natuurbegraafplaats?

Een veel gestelde vraag is of het mogelijk is om een dierbare die op een andere begraafplaats is begraven, op te graven en te herbegraven op een Natuurbegraafplaats. Het antwoord is ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat er een wettelijke termijn van grafrust van 10 jaar geldt. Er is ook een verlof nodig van de Burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk overschot is begraven.

De aanvraag voor opgraving en herbegraven, evenals de benodigde documenten, kan Gravendienst Strijbos voor u verzorgen. Samen zorgen we ervoor dat uw dierbare een mooie en rustgevende plek krijgt op de Natuurbegraafplaats.

We hebben samen een prachtig plekje uitgezocht